Laagstaande zon zorgt voor gevaarlijke situaties in het verkeer.

In het najaar zorgt de laagstaande zon “schijnend door de gekleurde bomen” van die mooie plaatjes. Alleen in het verkeer is het best vervelend en redelijk gevaarlijk.

In het najaar heb je in de ochtend en avondspits vaak een laagstaande zon. Deze laagstaande zon zorgt ervoor dat er ongeveer 20% meer ongelukken tussen automobilisten en fietsers.

Wat kan je er aan doen om het toch zo veilig mogelijk te houden als je met die laagstaande zon moet autorijden.

  • Zorg voor een goede zonnebril en het liefst één die speciaal voor het autorijden geschikt is bijv een zonnebril met oranjebruine Roadview glazen. Verkrijgbaar bij de betere brillenzaak. Deze Roadview glazen zorgen voor meer contrast zodat je een scherper zicht houdt en verminderen de reflectie op het wegdek ……… ook in de winter als de zon laag staat en er sneeuw op het wegdek ligt.
laagstaande zon

Laagstaande zon

  • Gebruik je zonneklep in de auto. Het enige nadeel is je gezichtsveld door het voorraam kleiner wordt. Maar iets is beter dan niets
  • Zorg ervoor dat je ramen altijd schoon zijn. Door smerige (vette) ramen schitteren de zonnestralen nog meer en wordt je zicht beperkt waardoor je de verkeerssituatie niet meer veilig of op tijd kan oplossen. Ben je al onderweg en laat je je verrassen door de laagstaande zon kan je altijd even langs een tankstation rijden waar je je ramen schoon kan maken. Een makkelijkere manier is natuurlijk om de sproeiers te gebruiken van je ruitenwisser. Zorg er dus altijd voor dat er genoeg ruitenwisser vloeistof in het reservoir zit.
  • Matig je snelheid. Doordat je minder kan zien of het later ziet kan je door je lagere snelheid de situatie hopelijk toch op tijd oplossen
  • Waar veel mensen niet aan denken is dat ze het beste hun verlichting (dimlicht) van de auto aan kunnen zetten. Als je tegen de zon in rijdt zie je de tegenligger eerder als hij zijn lichten aan heeft.

Na deze tips wens ik je een mooi zonnig en veilig najaar.